Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia, następnie żelatynę doprowadzić do stanu płynnego, można to zrobić na parze, lub na szybko wrzucić na kilka sekund do mikrofali. Najmłodszy w rodzinie uwielbia galaretki a taki deser w formie arbuza, sprawił mu wiele radości, a byście widzieli jak pałaszował i ten błysk w oku, gdy podałam deser na talerzu… Jeśli chodzi o desery galaretkowe z czystym sumieniem mogę Wam również polecić kryształka na herbatnikach, ciasto bez pieczenia z pięknym efektem końcowym dla dzieci i nie tylko 😉 Składniki: Keksówka 30×12 cm zielona galaretka na 1,5 szkl. Dobrze ściągnięte galaretki w keksówce wyjąć na deseczkę do krojenia, odwrócić do góry nogami, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na kawałki jak babkę. Poszłam na łatwiznę i ułożyłam drobinki czekoladowe, ale można czekoladę rozpuścić na parze, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać maleńkie kropelki. Do płynnej żelatyny wlać łyżkę śmietanki, energicznie wymieszać i przelać całość do śmietanki, wymieszać i wylać na ściągniętą zieloną galaretkę. Przygotowanie: Deser jest szybki do zrobienia, niestety swoje musi odstań, żeby warstwy dobrze ściągnęły, ja wspomogłam się zamrażalnikiem, żeby było szybciej. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Deser jest w zasadzie trzy składnikowy, potrzebujesz kolorowe galaretki, kremówkę i żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wylać na spód keksówki. Prosty, tani i smaczny pomysł na deser dla naszych milusińskich.