Jedzenie gotowanej kukurydzy wielu z nas kojarzy się z wakacjami i festynami na świeżym powietrzu. Choć obecnie kukurydza nie jest już tak popularną przekąską, czasami wciąż mamy ochotę wrócić do tego smaku dzieciństwa. Jednak czy rzeczywiście wiemy, jak prawidłowo przyrządzić kukurydzę? Sporo osób popełnia bowiem jeden ważny błąd.
Jak prawidłowo ugotować kukurydzę?
Kolbę kukurydzy można przygotować na kilka sposobów. Można ją gotować w wodzie, grillować, a nawet piec w piekarniku. Najpierw jednak przyjrzymy się tradycyjnemu przepisowi na gotowanie kukurydzy w wodzie.
Wiele osób popełnia ten błąd
Sporo osób soli wodę przed włożeniem do niej kolb kukurydzy. Jest to błąd, ponieważ przez to kukurydza staje się twarda i o wiele mniej soczysta. Kukurydzę solimy dopiero po ugotowaniu i wyjęciu z wody.
Jak więc ugotować kukurydzę?
--Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru (ok. 2 łyżek na 4 kukurydze).
--Obierz kukurydzę z liści i włosków, a następnie włóż do gotującej się wody z cukrem.
--Czas gotowania to zazwyczaj 15-20 minut. Jednak warto sprawdzać miękkość kukurydzy widelcem. Każda jest bowiem inna.
--Po ugotowaniu kukurydzę soli i podajemy z masłem (opcjonalnie). Wiele osób lubi również dodać na gorącą kukurydzę wiórki z masła czosnkowego.
Grillowana kukurydza
Kukurydzę na grillu można przyrządzić na dwa sposoby. Albo grillować ją nieobraną, posiadającą jeszcze liście. Albo wstępnie ugotować kukurydzę (ok. 10 minut), a dopiero potem obsmażyć ją na ruszcie.
Kukurydza z piekarnika
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie jest pieczona kukurydza - przysmak z Meksyku. Tam kukurydzy nie obiera się z liści, a piecze wraz z nimi. Jeśli jednak nie znalazłaś w sklepie kukurydzy z liści, użyj folii aluminiowej.
Umieść kukurydzę w liściach lub folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Piecz przez 45 minut, aż kukurydza zmięknie. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy liście, włoski lub folię. Pieczone kolby można doprawić solą, masłem lub szczyptą chilli.