Ziemniaki, wbrew pozorom, stanowią składnik zdrowych diet. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy po prostu chcesz się zdrowo odżywiać, ziemniaki powinny zajmować wysokie miejsce w twoim menu.
Ziemniaki są doskonałym źródłem minerałów i witamin, szczególnie witaminy C. Są o wiele mniej kaloryczne niż kasza, ryż, czy makaron, a przy tym bardziej sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że są one zasadotwórcze. Dzięki temu zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Dlatego też najczęściej spożywamy je do mięsa, które powoduje zakwaszenie.
Jednak nie wszyscy, a w zasadzie mniejszość w prawidłowy sposób przygotowuje ziemniaki do spożycia. Ich najcenniejsze składniki znajdują się w skórce oraz tuż pod nią. Obierając ziemniaki tracimy więc najwięcej dobroczynnych substancji.
Obieranie ziemniaków przed ugotowaniem powoduje również większe wypłukiwanie się substancji odżywczych ze środka ziemniaka. Przechodzą one do wody, którą po ugotowaniu i tak wylewamy do zlewu. Jeśli nie obierzesz ziemniaków, więcej witamin i minerałów pozostanie wewnątrz warzywa.
#Jak więc gotować ziemniaki ze skórką?
-Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i delikatnie wyszczotkuj. Uważaj, aby nie zetrzeć skórki.
-Nie krój ziemniaków, tylko pozostaw je w całości.
-Wrzuć ziemniaki do gotującej się i posolonej wody i gotuj ok. 25 minut.
-Po tym czasie odcedź ziemniaki i odczekaj aż odparują.
-Kiedy ostygną na tyle, że możesz trzymać je w dłoni zacznij delikatnie usuwać skórę nożem.