2 cukinie 2 jajka 120 g mąki pszennej 6 łyżek mleka 6 łyżek śmietanki 30% 3-4 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Cukinie trzemy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki. I te najzwyklejsze i te z dodatkami – z fetą, serem halloumi, marchewką, serem żółtym, czy tak jak w tym przypadku ze słonecznikiem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoto. O ile mam jeden ulubiony przepis na naleśniki, o tyle najlepszych placków z cukinii nie umiałabym wskazać. Placki z cukinii smakują mi niezależnie od przepisu z jakiego korzystam. Solimy i odstawiamy na sicie na kilka minut. Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym, który przygotowujemy przez wymieszanie składników. No i koniecznie do podania z sosem np. majonezowo-ketchupowym.