Na 4 porcje: 4 małe pojedyncze piersi kurczaka 8 plasterków szynki parmeńskiej 1 cebula 250 g kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron na złoto. Po kilkunastu sekundach hza pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy je i odkładamy na sito do ocieknięcia. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Kurki umieszczamy w misce, zasypujemy je 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzątkiem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Jeśli po takim zabiegu kurki nie są dostatecznie oczyszczone z piachu, czynność powtarzamy. Filety przekładamy do rondelka, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę.