Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią

Ewa

Obiad

29.09.2020 8:30

Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią

Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 550-600 g drobiowego mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-1,25 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości (w razie potrzeby podlewamy całość jeszcze 1-2 szklankami wody). Lepiej późno, niż wcale, prawda?:) Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Proporcje na duża patelnię (na 7 osób). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2017/10/02/jednogarnkowe-danie-z-ryzem-miesem-mielonym-i-dynia/