Polecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi z bobem – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe PIEROGI Z KURKAMI Ilość porcji: około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk) – 600 g świeżych kurek – 1 bardzo duża lub 2 mniejsze cebule – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – 80 g masła – 2 łyżki bułki tartej – kilka łyżek tartego parmezanu – 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kurki bardzo dokładnie umyj i osusz. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Oprócz przepisu na pierogi znajdziecie tu też moją rekomendację ich podania z pysznym palonym masłem z dodatkiem odrobiny bułki tartej i parmezanem. Na 1-2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę na drugiej patelni, powinna się zeskalić i lekko zacząć rumienić. Tak też jest z kurkami, jeśli tylko pojawią kupcie ich większą ilość aby zrobić te genialnie pyszne pierogi. UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę (2 łyżki) i wrzuć kurki. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę. Smaż je przez około 15 minut, w połowie smażenia dodając około 1 łyżeczki soli. Jeśli w mieszaninie jest jeszcze trochę soku to podsmaż całość jeszcze przez chwilę, aby woda wyparowała. Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki, małe możesz zostawić w całości.