Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska

Martyna
Obiad
06.08.2020 19:39
Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska

Składniki na 4-5 porcji: – 700g schabu wieprzowego b/k (np. plastry) – 500ml bulionu warzywnego (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 1 por – 1 cebula – 3 łyżki mąki pszennej do mięsa – 2 łyżki koperku – 2 łyżki oleju – 4 ząbki czosnku – 1,5 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – sól, pieprz Co ciekawe, z tym daniem jest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. Rozgrzewamy dużą patelnię wraz z 1 łyżką oleju, wkładamy mięso i na dużym ogniu rumienimy z każdej strony. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór ziemniaków z ogniska) i domowymi ogórkami małosolnymi. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Na patelni po mięsie dolewamy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojony w kostkę por i cebulę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/duszony-schab-z-porem-w-sosie-koperkowym-z-ziemniakami-jak-z-ogniska/