szklanka oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru łyżeczka papryczki chili w proszku po kilka ziaren gorczycy i pieprzu do każdego słoika Przygotowanie Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je w poprzek na pół. Składniki na ogórki na ostro (5 słoików po 0,75 litra): 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych 5-6 ząbków czosnku 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej szklanka octu 10% (szklanka o pojemności 220 ml) Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Ogórki na ostro czyli w zalewie słodko kwaśnej z dodatkiem chili są idealne jako przekąska na imprezie. Stopień ostrości oceniałabym raczej jako średni, dla mnie w sam raz, ale mój mąż twierdzi, że mogłoby być jeszcze z dwa razy bardziej ostre. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet i olej wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Ja pasteryzuję na sucho czyli w piekarniku. Chłodną zalewę wlewamy do ogórków, całość ponownie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę.