Ciasto Cytrynowe

Ewelina
Ciasta
23.03.2015 8:31
Ciasto Cytrynowe

Składniki: - Biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki maki pszennej - 1 łyżeczka proszku - Masa budyniowo - cytrynowa - 2 budynie śmietankowe - 2 szkl wody - 130 ml soku z cytryny - 1 szkl cukru - 120 g masła - Pianka - 0,5 l kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa - 1 szkl wody - Lukier - 4 łyżki soku z cytryny - cukier puder - Dodatkowo - 1 galaretka cytrynowa - herbatniki Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ala-piecze.blogspot.com/2014/10/ciasto-cytrynowe.html