½ szklanki suchej kaszy jaglanej 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek świeżej mięty 1 pęczek szczypiorku ½ ogórka zielonego 1 szalotka lub ½ cebuli 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 1 łyżeczka cynamonu sok z ½ cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Ja zrobiłam polską wersję – tabbouleh z kaszą jaglaną, która smakuje równie dobrze, a jest jeszcze bardziej odżywcza – kasza jaglana zawiera mnóstwo wartościowych składników, więc naprawdę warto włączać ją do naszej diety. Zawsze jest bogata w zioła – miętę i nastkę pietruszki, podawana razem z pomidorami i czasami ogórkami i orzeszkami piniowymi. Zazwyczaj przygotowywana jest z kaszy bulgur, a czasami z kus kusu. I okazuje się, że z kaszą jaglaną smakuje równie dobrze i jest bardziej nasze, polskie. Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Kocioł, w którym bohaterem są zioła – polecam przejrzeć, bo jest tam mnóstwo pysznych pomysłów, a możecie go poczytać całkiem za darmo. Do tego dochodzi kwaskowośc cytryny, orzeźwienie płynące z zielonego ogórka i to tworzy idealne danie na upał.