Ciasto będzie gęste, lepiące się, ale przypominające kulę, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby obtoczyć jew oliwie z każdej strony. Ciasto będzie gęste, lepiące się, ale przypominające kulę, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby obtoczyć jew oliwie z każdej strony. Ostatnio zrobiłam z dodatkami alla pizza, pyszności :) Składniki: - 3,5 szklanki mąki pszennej (do ciasta drożdżowego), - ok. 1 i ok.1/3 szklanki wody, - 2 płaskie łyżeczki soli, - ok. 2 łyżki oliwy Gallo Classico. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Salami możemy położyć pod koniec pieczenia razem z sere mozarella oraz świeżymi ziołami, żeby za mocno nam się nie wysuszyły. Salami możemy położyć pod koniec pieczenia razem z sere mozarella oraz świeżymi ziołami, żeby za mocno nam się nie wysuszyły. Dodatki: - salami, - oliwki, - pomidorki koktajlowe, - tarta mozarella/lub w kulce - tarta mozarella/lub w kulce - świeże zioła tymianek/bazylia/oregano. Delikatnie robimy w nim kilka wgnieceń palcami, układamy oliwki/pomidorki koktajlowe/ziołą/salami polewamy górę odrobiną oliwy, oprószamy solą. Delikatnie robimy w nim kilka wgnieceń palcami, układamy oliwki/pomidorki koktajlowe/ziołą/salami polewamy górę odrobiną oliwy, oprószamy solą.