Składniki: 2 ząbki czosnku, posiekane ½ cebuli, posiekana w kostkę 4 papryczki chilli, posiekane drobno lub 3 łyżeczki suszonej chilli ½ brokuła, podzielonego na różyczki 1 marchewka, pokrojona w półkola ½ czerwonej papryki, pokrojone w kostkę 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie) 2 łyżki sosu rybnego (dla wegetarian sojowego) 3 łyżki sosu ostrygowego (dla wegetarian sojowego) 1 łyżeczka erytrolu (albo cukru) 2 łyżeczki suszonej mielonej limonki kaffir (opcjonalnie) Ze znalezieniem suszonych krewetek czy limonki kaffir możecie mieć problem, ale już sos rybny i ostrygowy dostaniecie w każdym większym sklepie – chociaż najlepszy sos ostrygowy znajdziecie sklepie azjatyckim (taki bez sztucznych dodatków). Ale w zaciszu domowym też można stworzyć coś pysznego na tę nutę – a na dodatek prostego i szybkiego np. tajski stir fry z brokułami i jarmużem. ½ szkl wody Garść jarmużu Garść orzechów nerkowca ryż Przygotowanie: W woku albo dużej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Tajska kuchnia ma to do siebie, że korzysta z wielu przypraw i dodatków, które w naszej, polskiej kuchni nie sa popularne. A jeżeli jesteście ciekawi samej Tajlandii, tajskich zwyczajów i gotowania, smaków i pasji Tajów do kuchni, możecie poczytać o tym tutaj, a listę dań, których musicie spróbować będąc w Tajlandii odnajdziecie tu. Z Tajlandii przywiozłam książkę z przepisami, prosto z tajskiej szkoły gotowania, masę przypraw i niekończącą się tęsknotę za tajskim jedzeniem.