Dyniowe brownie z masłem orzechowym, popcornem i solonym karmelem z daktyli Forma: 20×30 cm Składniki na brownie: 300 g dyniowego puree 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 2 jaja 1/2 szklanki eytrolu lub cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mąki orkiszowej 35 g kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego Składniki na karmel daktylowy: 100 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1/2 – 3/4 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam kokosowego Pozostałe składniki: 100-200 g masła orzechowego 50 g popcornu – ja użyłam popcornu z niebieskiej kukurydzy Blue Corn (1 opakowanie) Nie dosyć, że zrobiony z fiolotowej odmiany kukurydzy, z ziarna wolnego od GMO i ekologicznej uprawy, to nie jest on prażony na oleju, a na gorącym powietrzu. Wyjmujcie blaszki i pieczcie to dyniowe brownie z masłem orzechowym, popcornem i solonym karmelem z daktyli, bo jest przepyszne! Ciasto czekoladowe z popcornem z niebieskiej kukurydzy Popcorn to nieoczywisty dodatek do ciasta, ale świetnie pasuje do serników, karmelu czy własnie do brownie. W połączeniu z daktylowym solonym karmelem i kremowym masłem orzechowym świetnie smakuje i wyrównuje ogólną ciężkośc tego ciasta. W misce ubijamy jajka z erytrolem lub cukrem, dodajemy puree dyniowe i lekko ostudzoną czekoladę. Smarujemy brownie masłem orzechowym – cienką lub grubsza warstwą, w zależności od upodobań. Wyobraźcie sobie ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe brownie z kremowa orzechową pastą i chrupiącym popcornem. Żeby było jeszcze zdrowiej, zamiast zwykłego popcornu użyłam tego z niebieskiej kukurydzy firmy Bluecorn. W zależności od rodzaju użytej dyni ciasto może Wam wyjśc różne – bardziej lub mniej zwarte. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dynia jest naturalnie lekko słodka, więc świetnie nadaje się jako dodatek do brownie.