Co to jest dutch baby i z czy to się je? Dutch baby przygotowuje się identycznie jak ciasto na zwykłe naleśniki, ale zamiast smażyć go na patelni wylewa się od razu całe ciasto do patelni żaroodpornej lub naczynia i piecze. ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka erytrolu lub cukru szczypta soli 1 łyżeczka wanilii w proszku lub cukru waniliowego Do podania: 100 g skyra lub jogurtu greckiego naturalnego 2 łyżki płatków migdałowych skórka otarta z 1 cytryny syrop klonowy lub miód (opcjonalnie) Przygotowanie: baby możemy jeśc zarówno na słodko, jak i na wytrawnie – jeżeli macie ochotę na tą drugą wersję wypróbujcie przepis na pełnoziarnisty dutch baby z jajkiem w koszulce i awokado. Dutch baby to nie wyjątek – to pieczony w żeliwnej patelni (lub naczyniu żaroodopornym) naleśnik, który jest mięciutki w środku, a chrupiący z zewnątrz. Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia Średnica patelni: 20-25 cm Składniki: 1 brzoskwinia 2 kopiaste łyżki masła ⅓ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej (mozna użyć białej mąki, ale pełnoziarnistwa jest zdrowsza i nada bardziej charakterytycznego smaku) Gotowy dutch baby podajemy z kilkoma łyżkami skyra lub jogurtu, płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Wymyślił go pochodzący z Niemiec właściciel restauracji Manca’s cafe z Seattle (Victor Manca), który inspirował się przy jego przygotowaniu popoversami i puddingiem Yorkshire (które przygotowuje się bardzo podobnie). Do pieczenia naleśnika najlepsza jest patelnia żeliwna, ale jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać naczynie odporne lub zwykła patelnię z odłączaną rączką. Do tego najlepiej kawa z chemexa lub mojego kochanego Aeropressa – chociaż i cudowna mokka z kawiarki będzie cudnie smakowała! Dutch baby najlepszy jest od razy po wyjęciu z pieca, im dłużej stoi, tym bardziej opada. Na patelnię żeliwną (lub okrągłe naczynie żaroodporne) wykładamy 2 łyżki masła i pokrojoną w cienkie plasterki brzoskwinie. Polecam, bo możecie go pobrać całkiem za darmo! Dutch baby z brzoskwiniami i palonym masłem