Babeczki z budyniem waniliowym

Asia
Ciasta
28.07.2020 19:38
Babeczki z budyniem waniliowym

45 min Liczba porcji: 16 Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Budyń waniliowy: 1 litr mleka 250 g cukru 20 g cukru z prawdziwą wanilią 220 g mąki tortowej 40 g budyniu waniliowego (bez cukru) 5 żółtek W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami. Krok 3 Kruche ciasto: Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło). Przepis na: Babeczki z budyniem Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 22-25 min Łącznie: Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/babeczki-z-budyniem/