Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 375 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki) 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek 200 g cukru (około 1 szklanka) 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego po 40 g każde* 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki) Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach, szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, których latem w moim ogrodzie zawsze pod dostatkiem. Dodatkowo: 500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Z podanych wyżej składników zagnieć ciasto. Jeżyny rozłóż równomiernie na piankę, a następnie zetrzyj na nie pozostałą część kruchego ciasta. Świetnie się ono jednak sprawdza z dowolnymi innymi kwaskowatymi owocami: malinami, porzeczkami, agrestem czy jagodami, chociaż mnie z jeżynami smakuje najbardziej. Na koniec cienką strużką wlewaj olej, miksując na najniższych obrotach. Maślany kruchy spód, lekka jak chmurka budyniowa pianka wraz z zatopionymi w niej kwaskowymi jeżynami. 🙂 To ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką przypomina mi popularny pleśniak. Większy kawałek ciasta zetrzyj na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na 30-60 minut. UWAGI *Zamiast budyniu można użyć również po 40 g mąki pszennej oraz skrobi ziemniaczanej.