Ogórki w curry

Bartek

Przetwory

28.07.2020 21:26

Ogórki w curry

Składniki na ogórki w curry: 2,5 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) 3 łyżki przyprawy curry 4 łyżeczki gorczycy 24 ziarenka pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego 8 liści laurowych szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Do garnka wlewamy cztery szklanki wody, wsypujemy 1,5 szklanki cukru i dodajemy łyżkę soli oraz trzy łyżki przyprawy curry. Ogórki w curry to jedne z naszych ulubionych przetworów, co roku przygotowuję kilka słoików tych ogóreczków i zimową porą cieszymy się ich smakiem. Ogórki w curry to świetny pomysł na pyszne przetwory z ogórków. Każdy słoik przechylamy na bok i dość ciasno wkładamy pokrojone ogórki, zostawiając około 1 cm przed rantem. Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, zerwałam już pierwsze ogóreczki ze swojego ogródka i zrobiłam kilka słoików ogórków w curry. Należy unikać przerośniętych ogórków, które mają duże pestki, takie nie będą ani chrupiące, ani smaczne. 3. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki w curry. Do szerokiego garnka, na dno kładziemy ściereczkę, a następnie układamy słoiki, tak aby się nie stykały. Podane składniki wystarczą na 8 słoików o pojemności 500 ml każdy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/07/ogorki-w-curry/