Drożdzówka z rabarbarem

Mikołaj
Ciasta
27.07.2020 13:33
Drożdzówka z rabarbarem

😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Składniki na lukier cytrynowy: 300g cukru pudru 7-8 łyżek soku z cytryny starta skórka z połowy cytryny Cukier puder i skórkę cytrynową wsypujemy do kubka. Składniki na kruszonkę: 400g mąki pszennej 200g cukru 220g masła starta skórka z całej cytryny Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×23, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy pokrojony i obrany rabarbar, a na końcu posypujemy kruszonką. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny i wystudzone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/drozdzowka-z-rabarbarem/