Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Mikołaj
Ciasta
27.07.2018 21:21
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

🙂 Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliniowego 200g masła 3 żółtka Do miski wyspujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Nadzienie: 500g rabarbaru 2 opakowania budyniu waniliowego 3 szklanki mleka (750ml) 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 500ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ustawiamy na średnim ogniu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 40-50 minut minut na złoty kolor. Gdy mleko w garnku nam się już zagotowało, wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie jednolita masa bez grudek i ponownie zagotowujemy. Na koniec dodajemy żółtka i łączymy składniki w gładkie, jednolite ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10-13 minut, aby lekko złapało kolor. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrabniamy, aż powstanie drobna kruszonka. Kwaśny rabarbar, słodki budyń o nucie waniliowej i perfekcyjnie kruche ciasto stanowią jedno z lepszych połączeń smakowych. Z gotowego ciasta formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem/