Składniki: 50 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 200 g truskawek 3/4 szklanki jagód cukier puder do posypania Mleko lekko podgrzewamy. Podobne przepisy: Ciasto jogurtowe z owocami Ciasto z owocami Wyrośnięte ciasto posypujemy owocami (możemy lekko je wcisnąć w ciasto) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Postanowiłam na bazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Do foremki wkładamy ciasto (będzie się kleić, uprzedzam), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć objętość). Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. Dodajemy do tego mąkę, wyrośnięte drożdże i stopione masło z mlekiem. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od ścianek miski. Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm.