Sałatka z kalafiora do słoików

Bartek
Przetwory
24.07.2020 20:05
Sałatka z kalafiora do słoików

Składniki na sałatkę z kalafiora – do słoików: 2 średniej wielkości kalafiory 3 cebule 2 czerwone papryki 6 ogórków gruntowych (około 700 g) 4 marchewki (około 700 g) pęczek kopru Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu 1 i 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka papryki słodkiej Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładamy sałatkę, zakręcamy wieka i pasteryzujemy na mokro przez około 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania się wody). Dlatego jakiś czas temu na blogu Gotowanie Cieszy znalazłam inspirację na sałatkę z kalafiora – do słoików. Do gotującej się zalewy przekładamy wszystkie warzywa (oprócz ogórków) i gotujemy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeden słoik zjadłam z mężem już w ten sam dzień, więc nie czekajcie tylko zabierajcie się za gotowanie! W tym roku obrodziły nam bardzo ładne kalafiory i zawsze jedliśmy je z bułką tartą. Na początku podchodziłam do tego dość sceptycznie – jak to sałatka z kalafiora?!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2018/08/salatka-z-kalafiora-do-sloikow/