Skrzydełka najlepiej podawać od razu, choć można wystudzić i zapakować do lodówki na później. Kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem i surówką z siekanej, świeżej kapusty i marchewki z prostym dresingiem, który można zrobić łącząc łyżkę octu ryżowego lub jabłkowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę brązowego cukru, łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Przepis pochodzi z serwisu Damndelicious.net Składniki: - 12 skrzydełek z kurczaka - Sól - Pieprz - Kilka łyżek sezamu Glazura - 6 łyżek sosu sojowego - 3 łyżki cukru lub miodu - 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego lub cytryny - 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie) - 1-2 suszone papryczki lub szczypta pieprzu kajeńskiego (dla tych co lubią ostre smaki) Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania i gotowego kurczaka zanurzyć w glazurze. Tu uwaga, nie zostawiajcie mięsa na długo w glazurze, od razu przełóżcie na talerz, w przeciwnym wypadku kurczak straci chrupkość i stanie się gumowaty. Co do zasady, kurczak oprószony mąką jest smażony na oleju, co skraca czas przygotowania do kilkunastu minut, my upiekliśmy skrzydełka, bo to metoda zdrowsza i wymagająca mniej pracy niż smażenie kurczaka partiami. Dodaj 3 łyżki cukru, łyżkę octu ryżowego/winnego lub soku z cytryny oraz przyprawy (czosnek, chili), gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Przewróć ostatni raz kurczaka skórą do góry i piecz jeszcze przez 5-10 minut aż skrzydełka dobrze się upieką, a po nakłuciu cienkim szpadelkiem z mięsa wypłynie przezroczysty sok. Kurczak po koreańsku to bardzo prosta metoda na aromatyczne pieczone mięso w słodko-słonej glazurze. Krok 3 Wyciągnij skrzydełka z pieca przełóż do szerokiej misy, polej sosem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Sposobów na osiągnięcie takiego efektu jest wiele, nam niesamowicie przypadł do gustu patent stosowany w Korei, prosty a bardzo skuteczny. Gotowe skrzydełka przekładamy do misy z glazurą, potrząsamy i obtaczamy w słodko-słonej miksturze.