Orzechowe cygaretki z ciasta filo Spanakopita z rybą Baklava z orzechami włoskimi Składniki: 20 płatów ciasta filo (yufka) (waga 400g) 300g orzechów włoskich 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 120g masła syrop: 2 szklanki wody 2/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu sok i skórka otarta z połowy pomarańczy łyżka soku z cytryny garść pistacji do posypania Masło roztopić. Polecam również inne przepisy na ciasto filo20 płatów ciasta filo (yufka) (waga 400g)300g orzechów włoskich1 kopiasta łyżeczka cynamonu120g masłasyrop:2 szklanki wody2/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru3 goździkikawałek kory cynamonusok i skórka otarta z połowy pomarańczyłyżka soku z cytrynygarść pistacji do posypaniaMasło roztopić. Na górnym posmarowanym masłem płacie ciasta rozłożyć 1/3 orzechów, przykryć 4 płatami, każdy smarując masłem. Na górnym posmarowanym masłem płacie ciasta rozłożyć 1/3 orzechów, przykryć 4 płatami, każdy smarując masłem. Gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop (ok 15 minut, syrop nie powinien być zbyt gęsty, powinno wyjść ok 1,5 szklanki syropu). Gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop (ok 15 minut, syrop nie powinien być zbyt gęsty, powinno wyjść ok 1,5 szklanki syropu). Na dno formy położyć jeden płat ciasta, za pomocą pędzelka skropić masłem i je rozsmarować (nie musi być bardzo dokładnie). Na dno formy położyć jeden płat ciasta, za pomocą pędzelka skropić masłem i je rozsmarować (nie musi być bardzo dokładnie). Zagotować wodę z miodem i cukrem, dodać łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy, goździki i cynamon. Zagotować wodę z miodem i cukrem, dodać łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy, goździki i cynamon. Platy ciasta w razie potrzeby dociąć na wymiar foremki (u mnie ok 20x30cm), obcięte kawałki można wykorzystać do innego deseru*. Platy ciasta w razie potrzeby dociąć na wymiar foremki (u mnie ok 20x30cm), obcięte kawałki można wykorzystać do innego deseru*. Upieczoną baklawę wyjąć z piekarnika, jeszcze gorącą polać syropem, z wierzchu posypać siekanymi pistacjami. Upieczoną baklawę wyjąć z piekarnika, jeszcze gorącą polać syropem, z wierzchu posypać siekanymi pistacjami. W zależności od rodzaju orzechów smakuje inaczej, rożne mogą być też sposoby jej formowania - od pokrojonej w kostkę lub na kształt rombów po rurki i zawijane ślimaki. Dodać sok z pomarańczy i cytryny, zagotować i zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać sok z pomarańczy i cytryny, zagotować i zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Moja baklava ma wyrazisty orzechowy smak za sprawą orzechów włoskich, a syrop z dodatkiem pomarańczy nadaje jej ciekawego posmaku. Koperty z ciasta filo z jabłkami Na ciasto wyłożyć resztę orzechów, przykryć pozostałym ciastem, każdy płat (6 sztuk) smarując cienko masłem.