Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 500 g ziemniaków (ja użyłam młodych) 250 g sera feta 1 cebula pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka zielonej dymki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Na początku miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. Ja po ugotowaniu, wrzucam je jeszcze na chwilę na patelnię po smażeniu cebuli. Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną Pierogi z serem Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je miską. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną dymką (można je dodatkowo skropić odrobiną oliwy extra virgin) Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami