Kurczak pieczony BBQ – przepis krok po kroku Składniki: 1 cały kurczak, mój ważył 1,7 kg 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek, ja używam Roleskiego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przecinam kurczaka wzdłuż kręgosłupa, nacieram kurczaka przyprawami, sosem do karkówki i żeberek, który w smaku przypomina sos barbecue, ale jest bardziej zdecydowany. Niezależnie, czy kurczak odstał swoje w lodówce, czy nie następnym krokiem jest dokładne posmarowanie całej tuszki sosem do karkówki i żeberek. Udaję się wtedy do mojej ulubionej budki z mięsem, która specjalizuje się w drobiu i kupuję ładną tuszkę. Możesz tuszkę wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby przyprawy zrobiły swoje lub od razu przejść do następnego kroku. W trakcie pieczenia polej ziemniaczki powstałym sosem, aby ładnie pokryły się smakowitym tłuszczykiem. Kurczak pieczony BBQ jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak jego soczystego mięsa i chrupiącej skórki bez wątpienia Cię zachwyci. Krok 3: Następnie tak przygotowanego kurczaka zapiekaj przez 110 minut w 180°C. Tak powstaje kurczak pieczony BBQ, mój ulubiony przepis na drób z pieca. Wiem, że dwie łyżeczki mogą wydawać się sporą ilością, ale sól musi wniknąć wgłąb mięsa, aż do samej kości.