Cantuccini – Włoskie ciasteczka migdałowe Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 -150 g cukru np. trzcinowego 2 jajka 1 żółtko 150 g migdałów najlepiej w skórce skórka otarta z jednej pomarańczy Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli biszkopty z Prato) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z regionu Toskanii. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub np. kawie. Krok 2: Następnie z powstałego ciasta uformuj trzy ruloniki o średnicy około 3-4 cm, następnie delikatnie je spłaszcz. W wersji spolszczonej polecam moczyć w mleku. Mi najlepiej smakują zamoczone w kawie lub mleku. Włosi natomiast takie ciastka najczęściej jedzą moczone w słodkim ciężkim winie podobnym do naszego miodu pitnego.