Ryba w cieście piwnym

Bogumiła

Obiad

19.07.2020 20:35

Ryba w cieście piwnym

Składniki 400 g fileta z białej morskiej ryby: np. dorsz, morszczuk, mintaj 1 szklanka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 1 i 1/4 szklanki zimnego jasnego piwa 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, czarny pieprz olej roślinny do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna i majonez stołowy na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook. Obtoczone kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej roślinny. Jak się przekonacie przepis jest bardzo prosty, wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości białą, morską rybę. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rybę odstaw na bok, aby chwilę poleżała w przyprawach. Krok 3: Rybę oprósz delikatnie mąką pszenną, dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymała. Następnie oprósz solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie możesz skropić sokiem z cytryny. Krok 2: Do miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Może to być dorsz, morszczuk lub polędwica z mintaja.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/ryba-w-ciescie-piwnym/