Przepis krok po kroku Składniki: - 1 cebula - 2 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico - 350 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto - 1-2 ząbki czosnku - 1,5 l bulionu warzywnego lub np. drobiowego - szczypta szafranu - 300 g filetu pstrąga łososiowego lub np. łososia - 2 łyżki śmietanki 30% - 3 łyżki posiekanego koperku - oliwa cytrynowa Monini do skropienia gotowej potrawy - sól, czarny pieprz Wychodzę z założenia, że dobry bulion zawsze się przyda 😉 Arborio nie jest jedynym rodzajem ryżu, który sprawdzi się w risotto, chociaż najczęściej występującym w marketach. Jeżeli szukacie innych inspiracji na potrawy z ryżu, to znajdziecie je —>TUTAJ<— Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram Osobiście zawsze w szafce mam opakowanie ryżu arborio, który idealnie nadaje się do przygotowania tego dania o włoskim rodowodzie. Risotto z pstrągiem i nutą cytryny to jedno z tych dań, które można przygotować ad hoc. Krok 4: Kiedy się zetnie, po 2-3 minutacg gotowania dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Krok 1: Po pierwsze na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Stosując się do proporcji z powyższego przepisu, możecie przygotować niezliczone warianty risotto. Następnie dodaj ryż i czosnek, smaż jeszcze chwilę aż arborio stanie się lekko transparentny.