Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz, cukier Grzanki: 1 bagietka 200 g żółtego sera np. gouda ew. świeży tymianek Przygotowanie: W końcu zupa cebulowa z grzankami to pozycja obowiązkowa na każdym blogu kulinarnym. Smak jest pełen Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-8 minut. Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Pozycja obowiązkowa Robiłem ją z tysiąc razy ale nigdy nie spisałem w formie przepisu, krok po kroku. Zupa cebulowa z grzankami poleca się do przygotowania. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Zupa cebulowa z grzankami. Zupa cebulowa z grzankami. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Piekarnik rozgrzej do 200°C z funkcją grilla. Prosta, treściwa i pełna chrupiących grzanek z ciągnącym serem. Zupę podawaj z grzankami.