Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą

Bogumiła

Zupy

19.07.2020 20:19

Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą

Przepis krok po kroku Składniki: 1,5 l wody lub np. bulionu 1 marchew 1 mała pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 400 g kiełbasy przygotowanej w szybkowarze (przepis poniżej) 150 g boczku wędzonego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 500 ml zakwasu na żurek 1-2 łyżki chrzanu 125 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego sól, pieprz czarny jajka na twardo do podania 4 chlebki do żurku (przepis poniżej) Biała kiełbasa: Składniki: 1 kg tłustej łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 200 ml bardzo zimnej wody Chlebek do żurku: Składniki: 1 kg mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu 2 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli żółtko do posmarowania Kiełbasa nadaje się na zimno na np. kanapki, do potraw na ciepło, a w szczególności do żurku. Następnie kiedy cebula się zeszkli dodaj białą kiełbasę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą zrobi furorę na Waszym świątecznym stole. Poniżej znajdziecie przepis na: Wielkanocny żur, białą kiełbasę z szynkowaru oraz pyszny drożdżowy chlebek, do którego wypieku użyłem garnka rzymskiego. Następnie przygotuj chlebek: Wszystkie potrzebne produkty piekarnicze w tym: formy, zakwasy i drożdże znajdziecie —>TUTAJ<— Krok 1: Krok 3: Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Krok 2: Na patelni rozgrzej olej, następnie podsmaż boczek pokrojony w słupki. Na końcu przygotuj żurek: Krok 1: Do garnka wlej wodę lub np. bulion. Następnie farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły. Krok 4: Na garnek nałóż kołnierz, umieść w nim mniejszy termometr. Podawaj w chlebku z jajkiem na twardo. Na wypełnienie mięsne nałóż płytkę dociskową, dokręć pokrywkę szynkowaru i umieść w niej termometr. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook. Żurek w chlebku z domową białą kiełbasą – Do tak przygotowanego garnka włóż szynkowar, który powinien opierać się na kołnierzu i nie dotykać dna garnka. Krok 3: Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, następnie podziel na 4 części, uformuj okrągłe bochenki. Chciałbym wykorzystać tą niepowtarzalną sytuacje i przygotowałem dla Was wpis, w którym znajdziecie, aż 3 rewelacyjne przepisy. Następnie łopatkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa, razem z ząbkami czosnku.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/wielkanoc/zurek-w-chlebku-z-domowa-biala-kielbasa/