Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami Składniki: Spód: 1 opakowanie ok 100 g herbatników np. maślanych 50 g roztopionego masła Masa twarogowa: 500 g sera twarogowego np. z wiaderka 200 g śmietanki 36% 200 g białej czekolady 1/3 szklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Sos wiśniowy: 450 g wiśni np. mrożonych 50 ml wody 3-4 łyżki cukru np. trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1: Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami jest przepyszny. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Następnie podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Następnie wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz około 50 minut. Krok 4: Żółtko i jajka utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował, czekam na Wasze komentarzem pod przepisem. Sernik bez wątpienia słodki, aksamitny, wiśnie lekko kwaskowate.