Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem: 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem) 2 pomidory malinowe 5 jajek około 30 g płatków migdałów (garść) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem to uniwersalna przekąska, która świetnie pasuje na grilla, rodzinne spotkanie przy stole albo lunch do pracy. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Na dnie szklanej salaterki układamy fasolkę, na niej jajka, potem pomidory. Ta wegetariańska sałatka jest lekka i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.