Składniki: - 2 średniej wielkości bakłażany - 1,5 łyżki stołowej pasty sezamowej tahini - 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - sól Bakłażany ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut, aż bakłażan będzie miękki w środku, a skórka będzie cienka i pofalowana. Miąższ z pieczonego bakłażana przełożyć do misy blendera, dodac czosnek, tahini, sok z cytryny, kumin, sól, oliwę/olej, dokładnie zmiksować. Dziś proponujemy Wam znaną na całym świecie pastę baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana i sezamu. Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana i sezamu Co zjeść na kanapce zamiast sera lub wędliny?