Kotlety z bobu i ziemniaków (4 składniki)

Wilk
Obiad
15.07.2020 20:52
Kotlety z bobu i ziemniaków (4 składniki)

Kotlety z bobu i ziemniaków Drukuj przepis Składniki ► bób [500 g – przed obraniem i ugotowaniem] ► ziemniaki [250 g – przed obraniem i ugotowaniem / ok. 3 średnie sztuki] ► jajko [1 sztuka rozmiar L] ► bułka tarta [60 g / 5 łyżek] Do przygotowania przydadzą się: garnek (lub dwa) do gotowania bobu i ziemniaków (lub dwa) do gotowania bobu i ziemniaków duża miska do wymieszania masy do wymieszania masy widelec lub praska do ziemniaków do ziemniaków arkusz papieru do pieczenia (opcjonalnie) (opcjonalnie) patelnia i łopatka do usmażenia kotletów Dodatkowo: ► sól [1 łyżeczka do masy + 1 łyżeczka do gotowania bobu] ► cukier [1 łyżeczka do gotowania bobu – opcjonalnie] ► pieprz [1/2 łyżeczki] ► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki] ► olej do smażenia Przygotowanie 250 g ziemniaków ugotować do miękkości. Po usmażeniu ostudzić kotlety całkowicie, ułożyć na blaszce lub talerzu (zawsze wspomagam się papierem do pieczenia, aby nic nie przywarło – może to być papier, na którym formowaliśmy kotlety, żeby nic się nie zmarnowało! Kiedy przeje się prosto z wody, z ziołami i masłem, a mamy ochotę na sycący wegetariański obiad, idealnie sprawdzają się kotlety z bobu i ziemniaków. Aby rozmrozić, wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i umieścić w lodówce dzień wcześniej lub prosto z zamrażalnika włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni (grzanie góra-dół) i odgrzewać przez ok. 5 min (sprawdzić czy kotlet jest ciepły w środku). Może kusić, aby użyć tutaj młodych ziemniaków, w końcu sezon na nie pięknie zbiega się z sezonem na bób. Długie przetrzymywanie bobu w woreczku sprawia, że ziarna parują i wewnątrz opakowania zbiera się wilgoć, która wpływa na kolor skórki i – po dłuższym czasie – na kwaskowaty, nieprzyjemny zapach. Tutaj pełna dowolność – można użyć ziemniaków gotowanych w mundurkach, w wodzie, na parze lub nawet pieczonych w mundurkach. S – poniżej 53 g M – od 53 g do 63 g L – od 63 g do 73 g XL – powyżej 73 g Kotlety z bobu i ziemniaków Sezon na bób trwa krótko, więc co roku staram się wykorzystać go w pełni. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (np. oleju rzepakowego) i obsmażyć kotlety na złoty kolor z obu stron (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Kotlety z bobu i ziemniaków – instrukcja krok po kroku Przechowywanie i mrożenie Kotlety można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym (najlepiej szklanym) opakowaniu. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Ziemniaki Do tego przepisu nadadzą się starsze ziemniaki, ugotowane w wodzie, na parze lub upieczone w skórce. W razie potrzeby, można wykorzystać do niego także bób mrożony Fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 10 kotletów, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji, nie licząc oleju do smażenia. Na 1 kotleta 86 kcal, 15 g węglowodanów, 1 g tłuszczu, 5 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Sycące, mięciutkie i pełne smaku kotlety z bobu i ziemniaków to świetny pomysł na wegetariański obiad. Wrzucić opłukane 500 g bobu i gotować do miękkości ok. 8 min młody bób lub ok. 10-15 min starszy bób. Aby ułatwić sobie pracę, ziemniaki i bób można także dodać do misy malaksera i siekać partiami (mając na uwadze, aby nie rozdrobnić masy zbyt mocno). Składniki na kotlety z bobu i ziemniaków Moim zdaniem te kotlety mają najlepszą konsystencję kiedy bób jest rozgnieciony tylko połowicznie, a w przekroju widać duże kawałki (jak na zdjęciu). Dla ułatwienia można kłaść kotlety na papierze do pieczenia, aby się nie przywierały. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia !

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/07/kotlety-z-bobu-i-ziemniakow-4-skladniki.html