Pasteryzacja – sposoby i zasady

Magdalena
Przetwory
18.01.2020 18:30
Pasteryzacja – sposoby i zasady

Podstawowe zasady: przetwory wykonujemy ze świeżych, nieuszkodzonych warzyw i owoców ważne jest aby słoiki, w których będziemy pasteryzować nasze przetwory były wcześniej wyparzone, dokładnie wymyte i wysuszone przed każdym procesem pasteryzacji sprawdzamy szczelność zakrętek – słoiki powinny być bardzo dobrze zamknięte przekładając przetwory do słoików nie napełniamy ich do końca, zostawiamy około 1,5-2 cm wolnego miejsca od góry po zakończeniu pasteryzacji słoiki typu twist odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak do momentu wystygnięcia wszystkie przetwory powinny być całkowicie przykryte płynem (sokiem, zalewą itp.) na przygotowane przetwory dobrze jest nakleić etykiety przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu pasteryzowanie mięs – wszelkiego rodzaju mięsa wymagają dłuższej, kilkukrotnej pasteryzacji, najczęściej pasteryzuje się je 3 razy po 30 minut Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, ale tak aby nie stykały się ze sobą i nie dotykały ścianek naczynia. Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą. W trakcie procesu pasteryzacji temperatura niszczy bakterie i grzyby przy czym zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go oryginalnego smaku oraz aromatu. Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min. Utrzymując wodę w lekkim wrzeniu, pasteryzujemy przetwory ok 15 minut (chyba, że przepis mówi inaczej). Pasteryzacja na mokro – w kąpieli wodnej Na dnie dużego garnka wykładamy płócienną ściereczkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/pasteryzacja-sposoby-i-zasady/