Poza sezonem, kiedy nagle przyjdzie nam na taki ochota, też można go zrobić 🙂 Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Warstwa owocowa: 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki czerwone 1 i 1/2 szkl. wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 2 pełne łyżki cukru pudru 50 g białej czekolady, startej na drobnych oczkach tarki 1 czubata łyżeczka żelatyny Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuszczamy z wysokości około 50 cm na podłogę. Jeśli zbije się w grudki, ponownie krótko podgrzewamy na malutkim ogniu, po czym od razu wlewamy do pozostałej masy i miksujemy. Niewielką ilość bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, jeśli ładnie się połączy, wlewamy ją do misy miksera i łączymy z resztą masy. Na samym końcu do masy dodajemy startą na drobnych oczkach tarki czekoladę. Gdy galaretka zacznie tężeć (stanie się to w przeciągu 2-3 minut), wykładamy ją na masę śmietanową. Połowę masy śmietanowej rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów (najlepiej w tortownicy). Masę przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24-26cm). Galaretki rozpuszczamy (w dużym garnku) w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy. Udostępnij Zapisz Ten torcik to jak dla mnie taka klasyka smaków – delikatny biszkopt przełożony bitą śmietaną i warstwą pysznych owoców w galaretce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.