Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 g śmietany gałka muszkatołowa sól. - Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. - Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. - Na podpieczony spód wyłożyć boczek, zalać masą jajeczną i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Wyjąć schłodzony spód tarty i wstawić do piekarnika na około 20 minut. - Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż się zrumieni. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić gałką pieprzem oraz solą.