Składniki na bochenek: zaczyn (leaven): łyżka aktywnego zakwasu 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej ciasto właściwe: 100 g zaczynu 375 g letniej wody 450 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej 10 g soli - Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę ściereczką lub folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej na całą noc). Przykryć kolejny raz i odstawić na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. - Po pierwszej fermentacji wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować okrągły bochenek, przykryć i zostawić na 30 minut. - W tym czasie zwilżoną dłonią zagniatać ciasto w odstępach czasowych przez zawijanie go z dołu do góry - jak na tym FILMIE. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru. - Odmierzyć 100 g zaczynu i wymieszać go z 350 g wody. Tartine Bread Przepis na ten wyjątkowy bochenek został opracowany przez Chada Robertsona, który jest właścicielem legendarnej piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Miskę przykryć i odstawić na 25 - 40 minut.