Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Milena
Przekąski
08.07.2020 14:57
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki na kofty drobiowe (8 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku niewielkiej wielkości cebula pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona) pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona) pół łyżeczki ziaren kolendry spora szczypta kminu rzymskiego spora szczypta cynamonu spora szczypta imbiru pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne sól (dałam himalajską), pieprz czarny kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Smażymy je na grillu, patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Przyprawy, które nie są w proszku np. ziarna pieprzu, kolendry, sól gruboziarnistą tłuczemy w moździerzu na proszek. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek bądź cygar. Jest bardzo dużo wersji tej potrawy, natomiast w Polsce utarło się, że podajemy je w formie szaszłyków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/07/kofty-drobiowe/