Całkiem fajne w smaku, rodzince bardzo smakowały ale dla mnie jak na razie nr 1 pozostają te z kurkumą... 3 kg świeżych ogórków 2 łyżki soli zalewa: 2,5 szklanki wody 3/4 szklanki octu 4 łyżki miodu przyprawy które wsypujemy do każdego słoiczka: pół łyżeczki gorczycy mały listek laurowy 3-4 ziarna czarnego pieprzu 1 ziarno ziela angielskiego Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. jednym z moich ulubionych przepisów na ogórki są te z kurkumą, w tym roku wypróbowuję kolejny przepis zapisany gdzieś, kiedyś na kartce na Pikle ogórkowe z miodem. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.