Konfitura truskawkowa z rabarbarem

Dorota

Przetwory

07.07.2020 10:31

Konfitura truskawkowa z rabarbarem

Słoiki są zapasteryzowane kiedy wieczko jest zassane i wygląda tak, jak wszystkie słoiki, które kupujecie w sklepie 😉 Przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie lata w słoiku! A jeżli już chcecie zagęścić konfiturę, fajnie jest użyć siemienia lnianego albo nasion chia – tak jak w tym przepisie na jagodowy dżem chia. Ta konfitura truskawkowa z rabarbarem będzie potem idealnie smakowała na świeżutkim chlebie z masłem. Ilość: 3-4 słoiczki Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 2 kg truskawek 5 łodyg rabarbaru 2 łyżeczki mielonej wanilii lub 2 laski wanilii (wyskrobane) Dodajemy pokrojony w małe kawałki rabarbar, zasypujemy erytrolem i gotujemy na małym ogniu około godziny. Odlewamy część soku – jest pyszny w połączeniu z białym winem 😉 Gotujemy jeszcze około 15-20 minut aż konfitura zgęstnieje, dodajemy wanilię i po 5 minutach przekładamy do słoiczków i wekujemy lub pasteryzujemy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy słoiki w piecu jeszcze pół godziny. Konfitura truskawkowa z rabarbarem to tylko jeden z pomysłów. Jeżeli chcecie zachować smak lata na później to konfitura jest jednym ze świetnych sposobów. Ja zwykle robię takie bez cukru lub z dodatkiem odrobiny erytrolu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/konfitura-truskawkowa-z-rabarbarem-bez-zelatyny-i-innych-zageszczaczy/