Składniki (na 8 słoiczków 0,33): 2 kg ogórków gruntowych 2 papryki czerwone 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół szkl. Po godzinie z ogórków odlewamy powstałą wodą i dodajemy pozostałe składniki(marchewkę,paprykę,czosnek,ocet,olej,cukier,pieprz i koperek),wszystko razem mieszamy i odstawiamy na minimum 5 godzin,możecie zostawić nawet na całą noc. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoiczków razem z sokiem który powstał,zakręcamy słoiczki i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą zalewamy słoiki do połowy wysokości wodą i jak się zagotuje pasteryzujemy na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki,dodajemy do ogórków dodajemy również sól ,mieszamy i odstawiamy na 1 godz . Z papryki wycinamy gniazda nasienne ,każdą połówkę kroimy na 3 i potem w cienkie paseczki. Zobaczcie krótki film jak zrobić taką sałatkę👇👇👇 Ogórki płuczemy ,obieramy i kroimy w plasterki.