Potrzebne składniki: - 800 g mielonej wieprzowiny - 200 g ryżu białego - 2 duże cebule - 2-3 łyżki oleju - 2 średniej wielkości kapusty białe - 2 l bulionu drobiowego - sól, pieprz do smaku - 2 łyżki słodkiej papryki - 3 łyżki suszonego majeranku - 1/2 łyżki ostrej papryki - 1 łyżka czosnku granulowanego Sos pomidorowy: - 1 duża cebula - 150 ml wywaru z gotowanej kapusty - 150 ml buliony drobiowego lub warzywnego - 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka mąki pszennej - 2 łyżki oleju Po ugotowaniu kapusty odlać 150 ml wody z garnka. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, podane z sosem pomidorowym . Ze środka kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Dodajemy wywar z gotowanej kapusty lub bulion i blendujemy. Trzeba pamiętać, by farsz nie wychodzić z liścia, a gołąbek był ciasno zwinięty. Z liści wyciąć zgrubienia, nałożyć farsz i zawinąć jak krokieta. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę pszenną i lekko przesmażyć tak, by powstała zasmażka. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, przyprawy i 80 ml bulionu.