W sklepach coraz częściej można zaobserwować na półkach produkt, którym jest pierzga pszczela. Co prawda najczęściej dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością, jednakże w zwykłych sklepach na specjalnie przygotowanych działach również można na to natrafić. Nie każdy jednak wie, czym jest pierzga pszczela i jakie właściwości w sobie kryje.
Czym jest pierzga pszczela?
Produkt ten dla człowieka stanowi suplement diety, jednakże dla larw młodych pszczół oraz pszczoły matki jest to pokarm. Pierzga jest produkowana przez te małe pracowite zwierzęta, które zwilżają produkt miodem i śliną, a następnie ulega on fermentacji.
Dlaczego warto zainteresować się tym produktem? Pierzga kryje w sobie zbiór niesamowitych aminokwasów, witamin, białek i wiele innych składników, które zachwycająco wpływają na nasze zdrowie oraz urodę.
Skład
Pierzga jest bogatym źródłem cukrów oraz kwasu mlekowego. Zawiera dużą ilość aminokwasów, których nasz organizm naturalnie nie jest w stanie wytworzyć, a więc jesteśmy zmuszeni przyjmować je z pokarmem. Co jeszcze wchodzi w skład pierzgi?
- witaminy A, E, C, większość z grupy B
- sód
- magnez
- potas
- wapń
Właściwości
Dla człowieka pierzga pszczela jest doskonałym produktem w lecznictwie oraz kosmetologii. Przede wszystkim produkt ten stosowany jest przy budowaniu odporności. Te drobne złote kulki można wypijać, po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie, lub pitnym miodzie, lub ssać. Jakie jeszcze posiada właściwości?
- wspomaga walkę przy chorobach układu pokarmowego
- wspomaga odporność
- działa antybakteryjnie
- wspomaga leczenie nerwicy
Dla kosmetologii jest to idealny sposób na nawilżanie suchej skóry, regenerację, dodawanie witalności oraz odżywianie. Może być stosowana w różnych maseczkach oraz kremach. Posiada również inne właściwości:
- idealnie nadaje się dla skóry z trądzikiem
- doskonale wpływa na koloryt skóry
- polepsza kondycję skóry
- wspomaga porost włosów i paznokci
Stosowanie
Sposób stosowania i ilość zalecana jest na opakowaniach producentów. Ważne jest jednak, aby stosować się do tych zaleceń. Pierzga pszczela może być łatwo przedawkowana, co w efekcie może wywołać problemy układu trawiennego. Również niezalecana jest dla osób, u których mogą wystąpić objawy alergiczne.