Przepis
Składniki na noc:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- cukier waniliowy
- 0,5 kostki drożdży
Składniki mieszamy w misie widelcem i na noc odkładamy do lodówki.
Rano
- 0,5 kg mąki pszennej
- ok. 30 dkg truskawek + bułka tarta do obtoczenia
- 2 banany
Składniki z nocy miksujemy na gładką masę i dodajemy mąkę. Masę wylewamy na formę wysmarowaną margaryną i bułką tartą. Układamy truskawki obtoczone w bułce tartej i pokrojone w grubsze plastry banany. Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. C.
Kokosowa kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- 100 g masła
Cukier, mąkę i wiórki kokosowe wsypujemy do misy. Masło roztapiamy w mikrofali lub w garnuszku na piecu. Do suchych składników przelewamy roztopione masło i w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby była sypka.