Składniki: 700 g żółtej fasolki szparagowej 300 g ulubionej kiełbasy 3 cienkie plasterki boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku (opcjonalnie) pieprz sól (przepis na 5 porcji) Fasolki myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i wlewamy wody tylko tyle, żeby je przykryła. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasola duszona z wieprzowiną Fasola pieczona z kabanosami i papryką W międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojone w półplasterki kiełbasy i w mniejsze kawałki plasterki boczku, smażymy do zrumienienia (bez oleju). Kiełbasę z sosem wlewamy do garnka z fasolką, dodajemy majeranek, ziele, liście, sól i pieprz. Fasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Pod koniec spróbujcie jeszcze czy potrawa nie wyszła za kwaśna, jeżeli tak, dodajcie szczyptę cukru.