Fasolka szparagowa po bretońsku

kardamonovy

Obiad

01.07.2020 13:21

Fasolka szparagowa po bretońsku

Składniki: 700 g żółtej fasolki szparagowej 300 g ulubionej kiełbasy 3 cienkie plasterki boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku (opcjonalnie) pieprz sól (przepis na 5 porcji) Fasolki myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i wlewamy wody tylko tyle, żeby je przykryła. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasola duszona z wieprzowiną Fasola pieczona z kabanosami i papryką W międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojone w półplasterki kiełbasy i w mniejsze kawałki plasterki boczku, smażymy do zrumienienia (bez oleju). Kiełbasę z sosem wlewamy do garnka z fasolką, dodajemy majeranek, ziele, liście, sól i pieprz. Fasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Pod koniec spróbujcie jeszcze czy potrawa nie wyszła za kwaśna, jeżeli tak, dodajcie szczyptę cukru.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/fasolka-szparagowa-po-bretonsku/