Dlaczego warto jeść OGÓRKI KISZONE z BIAŁYM NALOTEM?

Dlaczego warto jeść OGÓRKI KISZONE z BIAŁYM NALOTEM?

Wiele osób nie wie co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych.

Z tego względu podczas zakupów często wybieramy te ogórki które takiego nalotu nie posiadają.

Trzeba także zaznaczyć, że wiele osób widząc, że taki nalot pojawił się na ogórkach które mamy w domu po prostu wyrzucają je do kosza myśląc, że są popsute.


Tymczasem prawda jest zupełnie inna.

Biały nalot to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego które są bardzo cenne dla naszego organizmu.

Bakterie te mają świetny wpływ na nasze jelita.

Regulują florę bakteryjną naszych jelit i dzięki temu sprawiają, że lepiej wydalamy toksyny.

Dodatkowo sprawiają, że trawienie pokarmów poprawia się, a także nasza odporność na infekcje wzrasta.

Jeżeli jednak biały nalot jest bardzo gruby to jest to pleśń.

Takich ogórków oczywiście nie powinniśmy jeść.

Te zdrowe ogórki posiadają delikatny biały nalot i takich nie musimy się obawiać.


DLACZEGO WARTO JEŚĆ OGÓRKI KISZONE?


DOSTARCZAJĄ WITAMINY K – źródłem witaminy K są produkty fermentowane. Kiszone ogórki zawierają jej naprawdę sporo, witamina K jest potrzebna ponieważ wpływa na gospodarkę wapniową organizmu, a także na krzepnięcie krwi.

DOSTARCZAJĄ WITAMINĘ A – ta witamina znajdująca się w ogórkach kiszonych wspiera nasz wzrok, reguluje pracę tarczycy, a także ma dobry wpływ na naszą krew.

DOSTARCZAJĄ WITAMINĘ C – w kiszonych ogórkach witaminy C jest dwa razy więcej niż w zwykłych.

DOSTARCZAJĄ BŁONNIK – ogórki kiszone zawierają dużo błonnika, który daje nam uczucie sytości, zmniejsza poziom cholesterolu, zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmów, a także zapobiega zaparciom.

ZAWIERAJĄ KWAS MLEKOWY – kwas mlekowy ma dobry wpływ na jelita, oczyszcza nasz organizm, a także poprawia naszą odporność.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść OGÓRKI KISZONE z BIAŁYM NALOTEM? #1


Regularne spożywanie ogórków kiszonych może zmniejszyć objawy wielu chorób np.:

  • zapalenia stawów,
  • padaczki,
  • celiakii,
  • autyzmu.

ZOBACZ TAKŻE


SOK Z KISZONYCH BURAKÓW I JEGO WŁAŚCIWOŚCI


Jeżeli lubisz kiszonki to warto regularnie pić sok z kiszonych buraków.

Ma naprawdę niezwykłe właściwości:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • dba o prawidłową florę jelit,
  • działa antybakteryjnie,
  • zwalcza wirusy,
  • reguluje przemianę materii,
  • zawiera dużo błonnika,
  • przeciwdziała anemii,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • odkwasza organizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspiera wątrobę,
  • wspiera nerki,
  • działa odmładzająco,
  • poprawia libido.

Niestety ten sok nie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę – burak ma wysoki indeks glikemiczny.

Zdjęcie Dlaczego warto jeść OGÓRKI KISZONE z BIAŁYM NALOTEM? #2


JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z KISZONYCH BURAKÓW?


Wszystko czego potrzebujesz to:

  • burak – 2 sztuki,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sok z kiszonych ogórków – 1 łyżeczka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie – 2 ziarna,
  • przegotowana letnia woda – pół litra,
  • sól himalajska – pół łyżeczki.

Oprócz tego potrzebujesz jeszcze litrowy słoik, gazę i gumkę recepturkę.

Na początku dokładnie umyj buraki i wyczyść przy pomocy szczotki.

Następnie kroimy buraki w plasterki i wrzucamy do wyparzonego wrzątkiem słoika.

Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.

Sól himalajską rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie i wlewamy wszystko do słoika z buraczkami.

Upewnij się, że nic nie pływa na powierzchni – wszystkie przyprawy i buraczki muszą być pod wodą.

Na koniec przykrywamy słoik gazą i zabezpieczamy gumką recepturką.

Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Gdy sok zacznie mieć intensywny kwaśny zapach to znak, że jest już gotowy.

Odcedzamy zawartość słoika i przelewamy do szklanej butelki lub do drugiego czystego słoika.

Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.

Pij codziennie jedną łyżkę soku, a uzyskasz najlepsze efekty!

Ewelina

true

Polecane