Czym jest parafina i do czego służy?

Czym jest parafina i do czego służy?

Parafina to produkt, który często można znaleźć w różnych kosmetykach. Dawniej uważano, że jest ona bardzo dobra jako produkt nawilżający i natłuszczający, przez co była często stosowana. Jednak od jakiegoś czasu naukowcy odkryli, że może mieć ona szkodliwe działanie i wymienia się raczej jej wady niż zalety. Sprawdź, czy nie masz w swojej kosmetyczce kosmetyku z parafiną w składzie.

Zdjęcie Czym jest parafina i do czego służy? #1

Właściwości parafiny

Parafina kosmetyczna to produkt, który otrzymuje się poprzez destylację ropy naftowej. Jest ona wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Parafina nie ma zapachu, może być bezbarwna lub mieć biały albo żółty kolor.

Produkt ten jest lepki, dlatego po przylgnięciu do skóry tworzy powłokę, przez którą woda tak szybko „nie ucieka” z organizmu. Parafina raczej ciężko rozpuszcza się w wodzie i dzięki tej właściwości potrafi nadać odpowiednią konsystencję różnym kosmetykom. Bardzo często jest dodawana do kremów, balsamów czy masek na włosy. Laryngolodzy czyszczą nią również uszy pacjentów z zalęgającej w nich woskowiny.

Stosuje się również kąpiele parafinowe dla dłoni, które mają przywrócić im miękkość i elastyczność.

Wady parafiny

Jak się jednak okazuje, parafina wcale nie nawilża skóry, tylko tworzy na niej tłustą powłokę. Nie wsiąka ona w głąb skóry, a jedynie osadza się na powierzchni np. dłoni i maskuje problem suchych rąk. Parafina nie posiada również żadnych właściwości odżywczych ani regenerujących.

Powłoka, jaka tworzy się na skórze, po jej zastosowaniu sprzyja szybszemu „łapaniu” bakterii czy drobnoustrojów. To natomiast może doprowadzić do zakażeń bakteryjnych i zatykaniu porów, przez co skóra nie będzie mogła oddychać i mogą zacząć się pojawiać problemy skórne tj. trądzik. Skóra nie mając możliwości samoistnego oczyszczania się, będzie się szybciej starzeć, a nie o to nam raczej chodzi.

Zdjęcie Czym jest parafina i do czego służy? #2

Inne nazwy parafiny

Parafina, jako jeden ze składników kosmetyków może występować pod różnymi nazwami, dlatego też warto uważnie czytać etykiety i sprawdzać skład kupowanych produktów pielęgnacyjnych. Producenci mogą nazwać parafinę jako: mineral oil, paraffinum liquidum, parafin, ceresin, isobutane, isoparaffin, synthetic wax, vaseline, isohexadecane lub petrolatum.

Jest to spore spektrum w nazewnictwie, dlatego warto np. wcześniej sprawdzać skład kosmetyku, który chcemy kupić w Internecie na podstawie powyższych nazwy i zrezygnować z jego zakupu, jeśli któraś z nich wystąpi. Lepiej zainwestować w olejek z awokado, migdałowy, jojoba czy olejek makadamia. Produkty te świetnie nawilżą, odżywią i zregenerują skórę w naturalny sposób.

Do kąpieli można natomiast zastosować olej kokosowy, który nawilży całe ciało i sprawi, że skóra będzie bardziej napięta i sprężysta.

Katarzyna

Polecane