Połączona z nasionami chia (totalny superfood, zawierający więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś atlantycki i więcej wapnia niż mleko), jabłkami, orzechami i bananami – to już samo zdrowie. Manna dla dorosłych Kasza manna jest znakomitym daniem śniadaniowym, albo jak też na szybką, lekką kolacją. Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Wyrosły na niej całe pokolenia, ale teraz jest passe, bo w modzie jest kasza jaglana z jagodami goi. Eugeniuszowi kasza manna kojarzy się z kolei z wypełnioną po brzegi miską rzadkiej zupy (fuj w obu przypadkach). Kasza manna nie jest dziś tak modna jak kasza jaglana, czy komosa, ale w niczym im nie ustępuje. Eugeniusza ze śmiechem wspomina czasy studiów i jeden z nieśmiertelnych deserów ze stołówki o wdzięcznej nazwie legumina, czyli zimna kaszę mannę o konsystencji kleju murarskiego polaną sokiem malinowym :-)). To przepis tylko dla dorosłych – dzieci nie mogą dowiedzieć się za wcześnie, że kasza manna może być pyszna ;-)). Kupiliśmy dla niego kaszkę na mleku modyfikowanym…i chyba mu pozazdrościliśmy, bo niedługo potem sami wcinaliśmy kaszę na kolację. Moja babcia robiła kaszę tak gęstą, że w talerzu można było ustawić łyżkę w pionie. Generalnie na 2 szklanki mleka trzeba wsypać 6-8 łyżek kaszy błyskawicznej, zwykłej około 6 łyżek. Dla nas obojga kasza manna to danie o ogromnym ładunku sentymentalnym, przypominające czasy dzieciństwa, kiedy kasza stanowiła stały punkt śniadaniowego menu, jak dzisiaj płatki. Super dodatkiem do kaszy dodającym jej szlachetności są orzechy laskowe, podprażone z odrobiną masła, podlane później miodem i dość mocno posolone. Chcesz kaszę o konsystencji zupy, wsyp mniej kaszy, ma być bardziej gęsta – dodaj jej więcej. Wysyp orzechy na ręcznik lniany, zawiń i rozcieraj w dłoniach, żeby pozbyć się ciemnej osłonki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wysyp na nią orzechy, smaż chwilę, następnie posól, wymieszaj i dodaj miód. Składniki: 2 szklanki mleka 2 banany 2 małe jabłka Garść orzechów laskowych 3 łyżki nasion chia Można mieszać kaszę trzepaczką do ubijania jajek, ma ona jednak tendencję do przedostawania się między pręciki i zbijania w grudki. Krok 4 Kiedy mleko z bananem zacznie wrzeć (zmniejsz płomień, bo wykipi!) wsyp do niego powoli kaszę. Wyszła nam manna tak pyszna, że postanowiliśmy podzielić się przepisem z Wami. Krok 3 Na dość mocno rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i praż przez kilka minut, potrząsając patelnią. Zwykłą kaszę gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty. Po trzydziestu latach (z hakiem) trauma związana z kaszą ewidentnie nam minęła. Umyj jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w plastry. Nie przesadzaj z dosypywaniem kaszy, bo podczas gotowania znacząco zwiększy objętość. Kaszę podaj ze smażonymi jabłkami i uprażonymi orzechami laskowymi w miodzie. Mnie babcia wciskała tyle kaszy na śniadanie, że wychodziła uszami. Smaż 2-3 minuty, na koniec dodaj cynamon i gałkę muszkatołową.